Langdurige pijn en haptonomie (1-daagse) 15-03-25

<Terug

Langdurige pijn en haptonomie

 

Waarom fysieke pijn zich ontwikkelt zich door ervaringen:

Als mensen zich beperkt voelen in het dagelijkse leven is pijn vaak een belangrijke reden. Rugpijn staat daarbij al decennia lang bovenaan en wordt dus ervaren als erg bepalend voor het achteruit gaan van de kwaliteit van leven.

Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie neemt het aantal mensen met langdurige pijn nog steeds toe. Door onderzoek naar de oorzaak hiervan, wordt er inmiddels heel anders gedacht over het mechanisme achter pijn. Zo is er nieuwe kennis over de oorzaken en de functie van pijn en staat de beïnvloeding ervan inmiddels in een ander daglicht.

 

Tijdens een 1-daagse cursus wordt u op de hoogte gebracht van de nieuwe inzichten over pijn. U leert dat we een pijnsysteem hebben en hoe dit systeem werkt.

Er wordt uitgelegd hoe de veranderde kennis praktisch toepasbaar is binnen de haptonomie.

We gaan ook dieper in op de visie die meestal wordt gehanteerd in de medische wereld en proberen een start te maken met de discussie over onze visie hierop als haptotherapeuten.

Vanuit de polyvagaal theorie van Porges en de inzichten van Gabor Mate zijn meer verbanden te leggen in hoe we pijn ervaren en hoe we geconditioneerd zijn gedurende ons leven. Die eerdere ervaringen, adviezen en grondpatronen zijn wezenlijk voor hoe we nu omgaan met pijn. Door de cliënt (met pijn) dit in te laten zien (begrijpen) en vooral ook te laten voelen kan er weer meer eigen regie genomen worden.

Door ons bewust te zijn van wat we uitdragen als professionals, kunnen we eenduidiger zijn in de communicatie naar onze cliënten. Hierdoor leveren wij een belangrijke bijdrage aan het weer zelfstandig leren omgaan met pijn.

Er is de mogelijkheid voor een tweede cursusdag.

Bij deze tweede bijeenkomst wordt gewerkt met de ervaringen die je hebt opgedaan (bij het toepassen van de kennis en vaardigheden) bij de 1ste cursusdag. We gaan werken vanuit jullie eigen ervaringen en delen dat met collega’s.

Opzet en werkwijze

Nascholing 1ste dag:

Op deze dag worden de nieuwe inzichten over pijn uitgelegd. De werkvormen zijn afwisselend. Denk aan theoretische uitleg of interactieve werkvormen of het werken in kleine groepen.  We gaan ook oefenen om de nieuwe theorie te implementeren in je eigen manier van werken. Dit doen we aan de hand van casussen. Er is steeds concrete terugkoppeling naar de praktijk.

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij actief meedoen en bereid zijn zich te verdiepen in de nieuwe kennis en willen reflecteren op hun eigen professioneel handelen.

Nascholing 2de dag:

Aan de hand van voorbereidingen (opdrachten) thuis,  wordt er gewerkt in een intervisie setting. Je eigen ervaringen en leervragen voor verdieping zijn het uitgangspunt. Rollenspellen, demonstraties en interactie kenmerken deze dag.

Resultaat

Na afloop kan de deelnemer

  • Beter communiceren met een cliënt met een hulpvraag op het gebied van langdurige pijn.
  • Een inschatting maken bij de cliënt op welk gebied de cliënt een ontwikkeling door zou kunnen maken.
  • Cliënten met langdurige pijnklachten beter en sneller begeleiden naar een meer zelfstandige manier van omgaan met deze klachten.
  • Meer de samenwerking opzoeken met andere hulpverleners in het werkveld van langdurige pijn. (bijv. Fysiotherapeuten, multidisciplinaire pijnteams etc)

Concreet

Trainers: dr. Edwin de Raaij, EFIC pijn fysiotherapeut, manueel therapeut en fysiotherapiewetenschapper

                  drs. Gonny van Boxtel, haptotherapeut, docent ITH en bewegingswetenschapper

Duur: 1 dag met optioneel een 2de bijeenkomst (Je dient dan te kiezen in de webwinkel voor de 2daagse training met dezelfde naam)

Data:  zaterdag 15 maart 2025, van 10 tot 17u

            zaterdag 29 maart 2025, van 10 tot 17u

Investering:  1 dag € 250,-. 2 dagen € 450 incl. koffie, thee en lunch, hand-outs

Doelgroep: Haptotherapeuten en studenten Haptotherapie/ haptonomie. Overige professionals in overleg.

Groepsgrootte: minimaal 10 en maximaal 30 deelnemers

Locatie: Instituut voor Toegepast Haptonomie, Zeigelhof 28 6511 GP  Nijmegen (zie website voor routebeschrijving en parkeertips)

(VVH punten in aanvraag, NFG NVPA)

 

 

 

Vragen?
• Chat met ons
• Bel ons op 0246452451
Stuur een bericht

Informatie opleidingen
Wil je meer weten over onze opleidingen?

Brochure ITH augustus 2024

Het ITH zal een voicemail of een mail-bericht uiterlijk in 3 werkdagen beantwoorden

Op de hoogte blijven van ons aanbod? Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief

+