1-jarige Deeltijd Opleiding Haptonomie 

Als mens blijf je je leven lang ontwikkelen.

Is dit voor jou het juiste moment om te investeren in je persoonlijke en/of je professionele ontwikkeling?

Dan is deze 1-jarige deeltijd-opleiding misschien echt iets voor jou.

Haptonomie gaat over het voelbaar bewust worden dat samenleven essentieel is voor groei en ontwikkeling. Dat je kunt delen met de ander(en). Vreugde en verdriet, het fijne en het lastige. Dat je niet alleen staat maar er ook altijd naast het IK en JIJ kan staan, en als daar een goede verbinding tussen ontstaat er ook een WIJ kan zijn. Dat je voelt dat jij belangrijk bent voor die ander, dat je gewaardeerd wordt.

Haptonomie is een visie op Samenleven. Hoe ga je om met jezelf in relatie tot andere mensen. Pas je je aan aan de wereld om je heen (kameleon) of kan je jezelf zijn (eigen kleur bekennen). Kan je trouw zijn aan dat wat je ervaart, waardoor je kan handelen vanuit jouw eigen denken en voelen. Wat beweegt je, wat raakt je, wat zijn je drijfveren in het leven?

Mooie onderwerpen om met elkaar bij stil te staan en samen te onderzoeken hoe jij er op dit moment in je leven mee om gaat. 

SAMEN MEER JEZELF is ons motto.

In deze opleiding Haptonomie krijg je inzicht in wat Haptonomie is en kan betekenen in jouw persoonlijke leven, om tot meer zelfkennis te komen en te onderzoeken welke toevoeging je wenst in jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo gaat Haptonomie vooral over inzichten verkrijgen die je mee kan nemen in je privé- en werkleven. 

Haptonomie is vooral te leren en onderzoeken door persoonlijke ervaring en door de oefeningen zelf te ervaren. Deze studie is dan ook heel praktisch ingericht. Je hoeft niets af te leren maar je voegt iets toe, waardoor er meer mogelijkheden zijn om uit te kiezen. Zo krijg je meer keuze- en bewegingsvrijheid in je leven. Is dit bv het juiste moment om die carrière switch te maken of ben ik eigenlijk heel gelukkig met hetgeen ik al jaren doe. Vanuit vrijheid, bewuster keuzes kunnen maken. 

Onderwerpen die o.a. aan bod komen:

 • Durf/kan ik zelf de regie nemen? Binnen relaties, in mijn werk etc.
 • Hoe maak ik contact (bewust en onbewust). 
 • Wat is mijn interactiestijl in de communicatie met anderen
 • Hoe ga ik om met tijd voor het gezin, mantelzorg, sport, ontspanning, vrienden, hobby’s ect. Passen de mensen (nog) waar je mee omgaat of doen ze je geen goed meer, loop je erop leeg, is het geven en ontvangen uit balans geraakt, etc.

Opzet

Dag 1-2-3 zijn de basisdagen qua theorie en parktijk. Het onderzoeken wie jij bent, waar je nu staat en waar je naar toe wilt. Hoe ben ik gesocialiseerd, hoe veilig voel ik mij in mezelf en bij de ander(en) om echt trouw aan mezelf te zijn en blijven?

Dag 4-5-6 zijn dagen die mn in het teken staan van  de communicatie, interactiestijlen en communicatie.

Dag 7-8-9 staan in het teken van je persoonlijke leerdoelen t.a.v werk-, /privé gerelateerde thematieken. Deze om vooral persoonlijke vaardigheden toe te voegen en te oefenen met elkaar. 

Werk-gerelateerd: Toevoegen van mogelijkheden om uitzicht op nieuw/ander werk, plezier in je werk te behouden/vergroten, eventuele doorgroei stimuleren  en/of jouw duurzame inzetbaarheid te behouden en regie te nemen op je eigen loopbaan.

Privé-gerelateerd: Hoe ga ik om met mijn relaties, hope zorg ik goed voor mezelf (ook t.a.v werk-belasting), hoe blijf ik fit (genoeg)? Hoe ga ik om met grenzen, hoe investeer ik in mijn eigen ontwikkeling, etc.

Dag 10 en 11 staan in het teken van verdieping en concretisering van de leerdoelen.

Leerdoelen

 • Je hebt weet van de verschillende aspecten van contact maken en meer zicht op hoe jij dat doet. Jouw manier van (non-)verbale communicatie
 • Je herkent hoe je omgaat met je grenzen; ervaar je ze überhaupt en zo ja hoe ga je er mee om (handel je ernaar, vermijd je ze, ontwijk je de consequenties, ga je iemand om hulp zoeken of ga je alleen worstelen)
 • Meer inzicht en bewustzijn in jezelf; hoe sta je in je leven, hoe blijf ik fit en hou ik plezier in alles wat ik doe
 • Je weet hoe je met jezelf omgaat in relatie tot anderen; (bijvoorbeeld hoe werk je samen met anderen, vraag je wel eens om hulp of doe je het vooral alleen, kan je nee zeggen tegen je leidinggevende/partner of kind als hij/zij te veel van je vraagt)
 • Je kent je kwaliteiten binnen je werk- en privé-relaties. 
 • Je weet hoe je voor jezelf zorgt t.b.v. werk en privé, waardoor je meer duurzame inzetbaarheid hebt
 • Je weet hoe je je werkplezier behoudt en regie kan houden op de eigen loopbaan (doorgroeien, duurzaam inzetbaarheid) 
 • Je hebt basiskennis en nieuwe vaardigheden toegevoegd om door te groeien in je huidige werk en/of een overstap maken naar een andere werksector.

 

Je hebt qua studiebelasting de 11 opleidingsdagen, 3 werkgroepen en 2 toetsen.

Er zijn geen toelatingseisen aan dit studiejaar Haptonomie. Het enige wat wij vragen is dat je aan jezelf wilt werken. Dat je openstaat om aangesproken te worden, waardoor je nieuwe vaardigheden en kennis kan opdoen die je ondersteunen in jouw persoonlijke groei.

Na afloop ontvang je een Bewijs van Deelname.
Mocht je je vervolgens verder willen verdiepen in de Haptonomie, dan kun je instromen binnen het eerste studiejaar van de opleiding tot Haptotherapeut.

Om deze vervolgstap te kunnen maken moet je wel voldoen aan de gestelde criteria voor de Opleiding tot Haptotherapeut. Zie daarvoor onze brochure of neem contact met ons op.

Hoofddocent: Monique van Bilderbeek, trainer, coach, docent haptonomie ITH

STARTDATUM: 23 januari 2025

Data op donderdag: 23 januari, 6 februari, 6 en 20 maart,  3 en 17 april, 8 en 22 mei, 12 juni, 11 september en tot slot 02 oktober 2025 voorjaar 2024 

Tijden: van 10.00-17.00 uur.

Investering: € 2.895, –  

Toelatingseisen: Iedereen die geïnteresseerd is in het willen werken aan zichzelf is welkom.  Hiervoor zijn een open houding en intrinsieke motivatie essentieel.

Locatie: ITH Zeigelhof 28, te Nijmegen

 

Wil je je inschrijven?  Dat kan via onze winkel >>

Vragen?
• Chat met ons
• Bel ons op 0246452451
Stuur een bericht

Informatie opleidingen
Wil je meer weten over onze opleidingen?

Brochure ITH mei 2024

Het ITH zal een voicemail of een mail-bericht uiterlijk in 3 werkdagen beantwoorden

Op de hoogte blijven van ons aanbod? Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief