Eenzaamheid….. Pijnlijk en complex.
Haptonomie verbindt……..
Inhoud
Eenzaamheid staat de laatste jaren hoog op de agenda en wordt gezien als een belangrijk gezondheidsprobleem dat iedereen in de samenleving aangaat. Sinds 2018 is er een nationaal actieprogramma om eenzaamheid tegen te gaan, landelijke campagnes om burgers bewust te maken van eenzaamheid, en lokale coalities die de handen ineenslaan om eenzaamheid aan te pakken. Toch neemt de eenzaamheid in Nederland niet af. Anja Machielse laat zien dat eenzaamheid geen eenduidig begrip is en gaat in op de complexiteit ervan. Eenzaamheid kan samenhangen met een gemis aan persoonlijke relaties, een gebrek aan sociale integratie of het ontbreken van sociale erkenning en insluiting in de samenleving. Soms is eenzaamheid het (tijdelijke) gevolg van een ingrijpende gebeurtenis, maar het kan ook chronisch aanwezig zijn in iemands leven.
Omdat eenzaamheid voor iedereen anders is, bestaat er geen standaardoplossing. Bovendien hanteren mensen verschillende strategieën om hun eenzaamheid terug te dringen.
“We worden pas mens in de blik van de ander”
Levinas
Na de inleiding van Anja vertelt Joan van Baarle haat persoonlijke verhaal over haar eenzaamheid.
Ook vóór het Covid-19 virus uitbrak stond er regelmatig een artikel in de krant over eenzaamheid. Hoe meer ik erover las, des te groter werd mijn irritatie. Ik voelde mij eenzaam, dát wist ik wel. Waardoor werd ik dan zo getriggerd? Daar wilde ik achter komen via een zoektocht met behulp van (wetenschappelijke) literatuur, interviews met 65-plussers en mijn eigen ervaringen met eenzaamheid.
Een ding wist ik zeker dat alle goede bedoelingen van activiteiten voor eenzame ouderen door instanties en de overheid voor mij als vrouw van dik in de zeventig niet de oplossing waren.
Zo begint Joan van Baarle haar boek Hunkeren naar verbinding, een andere kijk op eenzaamheid (2021).
Op deze themadag vertelt zij aan de hand van haar boek over de drie te onderscheiden vormen van eenzaamheid, existentieel, emotioneel en sociaal en wat deze zoektocht haar persoonlijk heeft gebracht aan inzicht in haar eigen eenzaamheid. Een zoektocht en inzicht, waar zowel ouderen, als jongeren iets aan kunnen hebben.
Zo vertellen Anja en Joan ieder vanuit haar eigen perspectief, ervaring en deskundigheid hun verhaal.
In de middag gaan we met elkaar kijken wat we vanuit de haptonomische begeleiding kunnen bieden aan cliënten die worstelen met hun eenzaamheid. De kracht van de haptonomie is het verbinden. Het laten ervaren van
Wat kunnen wij betekenen, bij de diverse vormen van eenzaamheid die in de ochtend zijn aangeraakt. In de ochtend komt o.a. het onderscheid aan de orde van de existentiële eenzaamheid, de sociale- en de emotionele eenzaamheid.
Hoe herken je welke zich aandient en welke begeleidingsmogelijkheden heb je dan.
Dit gaan we vooral praktisch uitwerken.
Resultaat
Na deze themadag hebben de deelnemers:
- Inzicht in de diverse vormen en gelaagdheden van eenzaamheid
- Inzicht in strategieën die mensen die eenzaam zijn kunnen hanteren
- Wat kan een haptonomische begeleiding toevoegen bij hulpvragen rondom eenzaamheid
- Inzicht in het OntWikkelingsSchema (OWS) van het ITH om een passend aanbod te kunnen bieden
“Samen meer jezelf”
ITH
Concreet
De 2 sprekers van de ochtend zijn:
Anja Machielse is emeritus-hoogleraar “Humanisme en Sociale Weerbaarheid” en bijzonder hoogleraar “Sociale Weerbaarheid van Ouderen” aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zij is gespecialiseerd in onderzoek naar eenzaamheid, sociaal isolement en zingevingsvragen. Daarbij heeft ze nadrukkelijk aandacht voor factoren op het samenlevingsniveau die van belang zijn voor een goed begrip van eenzaamheid en sociaal isolement.
Zij is lid van de Wetenschappelijke Advies Commissie voor het programma "Een tegen Eenzaamheid' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Joan van Baarle (1946) schreef eerder het boek Gevangen in geluid (2017), over de lijdensweg die haar dochter aflegde vanwege haar zeer ernstige vorm van tinnitus. Van Baarle deed de opleiding maatschappelijk werk en studeerde politicologie. Zij bekleedde verschillende leidinggevende functies bij de opvang van asielzoekers en mishandelde vrouwen.
©Foto Rob van 't zelfde
Monique van Bilderbeek verzorgt de middag; zij is docent en trainer/coach/supervisor bij het ITH.
Datum: 10 juni 2025, van 10.00 – 17.00 uur
Investering: € 325,-
Doelgroep: haptotherapeuten (i.o.), haptonomisch counselors (i.o.) en andere professionals die te maken hebben met eenzaamheid in hun werkzame leven.
Locatie: ITH, Zeigelhof 28 te Nijmegen zie voor parkeertips onze website.
Aanmelden: via Webwinkel
Accreditatie VVH is aangevraagd, de NFG erkent een accreditatie, NVPA