Familieopstellingen Ziekte en Symptomen

Familieopstellingen

Ziekte en Symptomen

 

Inleiding

Wil jij verdieping in je werk en jezelf? Werken met familieopstellingen is een welkome aanvulling voor haptotherapeuten, haptonomisch counselors, coaches, andere professionals en belangstellenden. Een opstelling brengt nieuwe onbewuste lagen in beeld, uit de geschiedenis van jouw leven of dat van je cliënten, die bijdragen aan oplossingen bij vragen, moeilijkheden, problemen, pijn, of verlangens. Of aan steeds opnieuw terugkerende thema’s, patronen of herhaling van gebeurtenissen in je leven (bijvoorbeeld op je werk, binnen je relatie, -je familie of ten aanzien van je gezondheid), waar je op een andere wijze nog geen antwoorden op hebt gekregen.

Ieder mens behoord tot een systeem, die in de achtergrond zonder dat we het weten, invloed hebben op ons leven nu. Je kunt er zelfs ziek van worden. In een opstelling gaan we op zoek naar de betekenis van wat zich daar afspeelt en wat nog gezien, gezegd of gehoord moet worden met betrekking tot je vraag, thema of verlangen. Een opstelling zegt niet wat je moet doen, maar het kan iets in jou in beweging zetten, richting rust in jezelf én je systeem, zodanig dat je niet meer gebonden bent aan je verleden, maar verbonden bent mét het verleden. Zo kun je volledig ‘vrij’ een volgende beweging richting jouw toekomst maken. Het scheelt je jaren therapie.

Systemisch werk kan van bijzonder toegevoegde waarde zijn in je begeleiding. Jij als begeleider werkt vooral één op één, met een hulpvraag van je cliënt en plaatst deze in de context van bijvoorbeeld zijn huidige systeem. De toegevoegde waarde is, dat je nu ook het achterliggende, van eerdere generaties van zijn familiesysteem, leert betrekken en meeneemt in de vraag waar je client mee komt, naar het hier en nu. Je leert systemisch denken, kijken en waar-nemen, waarin je afstemt op het zogenaamde ‘Wetende veld’.

Haptonomie en Systemisch werken raken, steunen en versterken elkaar op een natuurlijke wijze. Het systemisch waar-nemen, ook voor de ander, kun je versterken door te oefenen, hetgeen in grote-, kleine- en één op één opstellingen aan de orde komt deze nascholingen. Kleine- en één op éen opstellingen, kunnen na enkele bijscholingen, naar behoefte, zeker toegepast worden in eigen begeleidingen. De kennis en ervaring die je hebt als haptonomisch werkende helpen je in het begeleiden van de opstelling. Je kijkt in een opstelling naar hoe het lijf reageert van zowel de vraagsteller als de representanten (die staan voor iets of iemand van de vraagsteller) Je gebruikt ook je eigen lijf als instrument om mee te voelen wat gebeurt hier of wat is hier nodig? Daarnaast is het soms nodig de vraagsteller of de representant uit zijn ‘hoofd’ te krijgen en in het lijf, bij zijn gevoel.  Opstellingen werken namelijk op de gevoelslaag, de zogenaamde laag van de ziel. Hij hoeft niet begrepen te worden vanuit de ratio; je erkent, omarmt wat zich aandient in de opstelling. Hiervoor is het doorwerken van diepe emoties noodzakelijk (proceswerk).

Voorwaarde voor deelname aan de vervolg modules is dat je de 1daagse Inleiding Systemisch Werk hebt gevolgd.

 

Opzet

Dag 1 Ziekte en symptomen (Hausner)  www.stephan-hausner.de

Dag 2 Psychische Stoornissen (Ruppert)  www.franz-ruppert.de

 

Inhoud

Heb jij of heeft je cliënt een ziekte met een chronisch karakter en aanhoudende lichamelijke- of psychische symptomen zonder aanwijsbare oorzaak? Met een opstelling komen we erachter welke gebeurtenissen in de achtergrond van de familie gebeurd zijn en welke dynamiek werkzaam is, die mogelijk verband houdt met de ziekte of symptomen. Daarna vind jij of je cliënt in veel gevallen verlichting in het omgaan met de ziekte of treden verbeteringen op en kunnen symptomen  zelfs geheel verdwijnen! Zo kan een ziekte met zijn symptoom als een soort ‘klokkenluider’ aandacht vragen voor bv. een buitengesloten persoon of belangrijke weggestopte thema’s in een familie. Bepaalde ziekte en aanhoudende symptomen hebben een grotere kans op systemische oorsprong en heling.

NB

Ben je op dit moment in therapie, bespreek dan je deelname met je therapeut. 
Deelname aan een opstelling kan namelijk veel bij je teweeg brengen en je soms ongewild raken.
Heb je hierover twijfels of vragen, neem gerust  contact op met Ingrid Vlemmings.
 

Resultaat

Als deelnemer heb je:

  • inzicht in welke ziekten en symptomen meer gevoelig zijn voor een systemische achtergrond en heling;
  • ervaren hoe een symptoom-opstelling verloopt.
  • kracht van het wetende veld ervaren, in grote-, kleine- en één op één opstellingen, met betrekking tot dit thema.   

 

Concreet

Trainer: Ingrid Vlemmings is Trainer, Systemisch Coach, Begeleider (Familie)Opstellingen, Ergo- en Haptotherapeut, en Verlies- en Rouwdeskundige. Voor meer informatie zie www.ingridvlemmings.nl

Data: 6 en 7 mei 2022

Investering: € 425,- inclusief lunch, koffie/thee en studiemateriaal

Voorwaarde: Je hebt Inleiding Systemisch Werk al gevolgd, of bent ervaren in het systemisch werk

Kortingsaanbod: Bij inschrijving ineens van 4 of 5 vervolgmodules krijg je € 45,- korting per vervolgmodule.

Doelgroep: Haptotherapeuten (i.o.), Haptonomisch Counselors, overige Professionals en Belangstellenden

Tijd: van  10.00 uur tot 17.00 uur

Groepsgrootte: Minimaal 10 en maximaal 20 deelnemers

Locatie:  Zeigelhof 28 te Nijmegen. Voor routebeschrijving en parkeertips >>.

Accreditatie: VVH 15 punten, de NFG volgt de accreditatie van de VVH, NVPA, LVSC 3 PE.

 

Inschrijven kan via onze winkel >>

Vragen?
• Chat met ons
• Bel ons op 0246452451
Stuur een bericht

 

Informatie opleidingen
Wil je meer weten over onze opleidingen?

Brochure ITH december 2021

Het ITH zal een voicemail of een mail-bericht uiterlijk in 3 werkdagen beantwoorden

Op de hoogte blijven van ons aanbod? Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief

 

Onze huidige corona-maatregelen:  Lees meer >>

+